Ko jagenjčki obmolknejo in na oder pripeketa pečen prašiček
Gostilna pri Franceljnju|★★★★★

Zadnjo septembrsko soboto smo se že zgodaj zjutraj odpravili na drug konec Slovenije, na Sanabor. Samo z enim namenom, da obiščemo gostilno pri Franceljnju. Nismo vedeli kaj naj pričakujemo, čeprav so nam lokalci že zdavnaj dali vedeti da se tam res dobro je in da so porcije velike.

Takoj ob prihodu nas je že na vhodu pozdravil Franceljnj. Ni nas pričakoval, na vhodu v domačijo smo ga zmotili sredi čiščenja vrbovega šibja. Ni se dal dolgo motiti, iz kuhinje je prihitela njegova žena Marinjka in nas pospremila za mizo, še prej pa nam postregla z domačim pelinkovcem, “Nekaj za dobrodošlico” je rekla. Po njenih besedah najboljši pelinkovec daleč na okoli, ki pa bi ga z lahkoto preskočili, bil je krepko premočan. Skupaj z alkoholom je izhlapel tudi občutek za okušanje.

Nadejali smo se pečenega jagenjčka, dobili prečenega prašička. Nič za to, bil je odličen.

Dobrodošlici je sledil pozdrav iz kuhinje, velika skleda sušenih kakijev za katere pa se je zdelo, da jih je Franceljnj nasekljal z precej rjasto sekiro.

Menija ni … Marinjka nam je na hitro zdrdrala dnevne dobrote, prav veliko izbire nismo imeli. Ok, to je dober znak smo si rekli, očitno vedo kaj delajo. Če smo jo prav razumeli so tistega sobotnega jutra za kosilo ponujali: prašičkov prašnik na posteljici iz žetejne, kokošja jajca na buzari, fazančka po Franceljnjevo, rakovico na ledeni pokrovači, požarjeno morsko kumaro v kumaričini solati in baje domače insalatisime rio mare. Ker je bil pred nami še dolg dan smo naročili vse.

Gostilna pri Franceljnju, 30. september 2017
  • TESTNA RECENZIJA

Na kratko

Glej, tako je bilo – navdušeni nismo bili, so pa bile nekatere jedi kar po meri našega okusa. Priporočamo obisk, prašičkov prašnik na posteljici iz žetejne je bil prvovrsten, še sam Blumenthal se ga ne bi sramoval na svojem jedilniku (kajpak prašiček je bil domač, hranjen z mlinotestovo škart pašto in domačim krompirjem). Naj te ob naročanju lakota ne zanese … ostalo iz ponudbe je povprečna jedača, da o vinski spremljavi sploh ne začnemo (višek ponudbe je domača poljšakica slabega letnika).

Dobro:

  • rakovica na ledeni pokrovači
  • prašičkov prašnik na posteljici iz žetejne
  • požarjena morska kumara v kumaričini solati

Ne tako dobro:

  • kokošja jajca na buzari
  • fazanček po Franceljnjevo
  • insalatisime rio mare (domače)

Jedli:
Eh, nihče no. To je ja vendar izmišljena, testna recenzija.